300 000 hemlösa efter jordskalvet

300 000 hemlösa efter jordskalvet. Foto: Scanpix

Tio procent av byggnaderna i Port-au-Prince har förstörts, uppger FN enligt AFP. 300 000 beräknas ha blivit hemlösa och antalet dödsoffer uppskattas vara mellan 40 000-50 000. Fortfarande saknas flera nordbor. 

Tio procent av alla byggnader i Port-au-Prince har förstörts, uppger FN enligt AFP. Antalet hemlösa efter skalvet uppskattas till 300 000. Hur många som omkom i skalvet är fortfarande oklart. Men Internationella rödakorsfederationen uppger att det kan röra sig om 40 000-50 000 människor.

Trots den stora hjälpinsats som nu inleds syns ännu inga schaktmaskiner eller annan tung utrustning på gatorna i Port-au-Prince, rapporterar AFP. Folk gräver med bara händerna efter anhöriga som ligger kvar i rasmassorna.

På den lilla flygplatsen kämpar amerikanska flygledare för att lotsa ner flygplan med hjälpsändningar, men det är stora problem med att få ut hjälpen dit den behövs.

- Vi har varit här ute och väntat i tre dagar och tre nätter men inget görs för oss, inte ens uppmuntrande ord från presidenten, sade Pierre Jackson, som tog hand om sin mor och syster som fått sina ben krossade.

Många sjukhus är alltför skadade för att ta emot vårdbehövande, och vårdpersonal kämpar i provisoriska lokaler utan utrustning. Tältläger har vuxit upp överallt, med invånare som saknar de mest grundläggande förnödenheter.

- Dessa människor har inget vatten, inga mediciner, ingen hjälper oss, sade Valery Louis, som organiserar ett läger, till Reuters.

Fortfarande kommer efterskalv och människor flyr återigen ur byggnader i panik. Runtom i staden ligger lik på gatorna och stanken är på många håll olidlig. Utanför ett bårhus hade uppskattningsvis 1 500 kroppar staplats. Liksäckarna är slut, men Internationella rödakorsfederationen har utlovat fler.

Hur många som omkom i skalvet är fortfarande oklart. Men Internationella rödakorsfederationen uppger att det kan röra sig om 40 000-50 000 människor. Haitis egen röda kors-organisation anger samma siffror och att ytterligare tre miljoner av landets nio miljoner invånare blev skadade eller hemlösa i katastrofen.

- Vi har redan begravt 7 000 i en massgrav, berättar landets president René Preval.

Fortfarande saknas flera nordbor efter skalvet. En norsk man som rapporterades saknad tidigare i veckan har kommit till rätta medan danska UD fortfarande arbetar med att försöka lokalisera två danskar. Den ena av dessa är anställd av FN i Port-au-Prince, den andre en 75-årig utlandsdansk bosatt i Haiti.

Samtidigt står det klart att det blir en internationell konferens om landets återuppbyggnad. Världens länder har hittills utlovat totalt 268,5 miljoner dollar, cirka 1,9 miljarder kronor, i nödhjälp till offren för jordskalvet i Haiti, uppger FN enligt AFP.

Frankrike uppmanar andra länder i den så kallade Parisklubben att avskriva miljonskulder som det skalvdrabbade Haiti är skyldig dem. Frankrike har självt redan avskrivit en skuld på cirka fyra miljoner euro. Parisklubben är en informell samling kreditgivare från 19 av världens rikaste länder.











 Detta händer i vår värld vår tid  och vissa människor anngagerar sig inte ens ?
Vad är det med mänskligheten egentligen ?
För att hjälpa till kan du skicka i väg pengar via sms elelr en annan smart grej Runda upp finns på H&m smart bara att du rundar upp och skänker en slant.
Är vi många där som rundar upp lir det en summa :)

Jag som medmänniska angagerar mig i dessa saker som händer i världen och kan inte bara se på .
Många bäckar små.

Love around the world


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

bambiiii
Trackback