- Vilka djävla regler..

33467-3135


På Hammarskolan i Vännäs har samtliga 280 elever och deras föräldrar från och med vårterminen fått skriva på ett kontrakt där de förbinder sig att följa skolans ordningsregler. När någon elev upprepade gånger exempelvis kommer för sent eller skolkar blir det kvarsittning - för såväl elev som föräldrar.

Om någon missköter sig har föräldrarna dessutom förbundit sig att komma till skolan för att vara med eleverna under lektioner och raster tills det fungerar igen, skriver Västerbottens Folkblad i sin nätupplaga.



// Det händer här och nu i sverige och årtalet ligger på 2007  vad händer härnäst `?
ska husdjuren oxå bli lidandes lärs sig läsa räkna ..?
Eller kanske får dom slava på skolan pilla bort snus från toaletterna springa fixxa kaffe åt lärarna kanske tom städa HEMMA hos lärarna ojne vojne håller mig lätt för pannan...

Kommentarer
Postat av: Petra

Det låter drastiskt. Å andra sidan är det ofta föräldrarnas beteende och åsikter som speglar sig i barnen, vilket kanske till viss del berättigar ett sådant åtagande från skolans sida. Och som lärare kan jag meddela att detta, om föräldrana skriver under, åtminstone är ett tecken att de bryr sig om sina barn och deras framtid. Lärare har pedagogiska skyldigheter, inte huvudansvaret för barnens fostran. Många ouppfostrade barn ställer till det i dagens klassrum - även för de som sköter sig.

2007-02-03 @ 08:10:42
Postat av: Vintage*Jessica

Petra : Men om vi säger så här en unge har sjukdomen damp.. och är väldigt hyssig på skolan så dp menar du på fullaste allvar en mamman / pappan ska ta ansvar över att barnen har varit hyssig ?
what a joke.
Finns en hel del barn som har sjukdomar som damp adhd .. det kallas inte för puppfostrade barn !!! big diffrent.

Mvh Mamma Jessica

Postat av: M

Nu är det inte bara barn med damp m.m som beter sig "illa" i skolan. De barnen får specialhjälp och då finns det en förklaring till ett visst beteende. Det det handlar om är att man måste ta tag i problem (hos "vanliga" barn som missköter sig)och då då är det kanon att föräldrarna också finns med där problemen är. Bra tycker jag. Ofta lägger föräldrarna över ansvar på läraren och här visar lärarna att föräldrarna ska ta huvudansvaret och finnas till hands.

2007-02-03 @ 16:54:04
Postat av: Petra

Jo, precis som M säger har "bokstavsbarnen" ofta specialhjälp och också naturligtvis ett annat tålamod hos läraren. När jag uttalar mig om ouppfostrade barn kunde jag lika gärna kalla deras föräldrar ouppfostraNde - och så är naturligtvis inte fallet hos de barn som har diagnoser. Innerst inne känner jag nog dock att föräldrarna borde ta sitt föräldraansvar och inte skjuta över allt på läraren, och sedan skälla på pedagogen (som gör så gott han kan i ett klassrum fullt med mer eller mindre 'vilda' barn) när inte allt löper smärtfritt. Det är väl ungerfär min åsikt, men hey - alla har vi ju rätt till en åsikt.

2007-02-03 @ 17:05:36
Postat av: Vintage*Jessica

M : Nej det är jag väl medveten om
Tycker trots allt att ett barn ska kunan ta ansvar för sina egna handlingar INTE att föräldrarna ska vara delaktiga i det !!!!
Alla barn med damp får INTE extra hjälp , som både krävs och behövs.
Nu är det ju faktiskt så att föräldrarna inte är med då detta händer skoltid .. lite svårt att ta tag i problemen långt efter eller..?

Petra : Bara för att att barn skulle vara sk ouppfostrat menar du då att FÖRÄLDERN oxå måste vara det ?
är det inte lite som att dra alla över samma kam ?
Bara för att barnen är det så måste föräldern vara det ?`


Yeeees det som är meningen med det hala att man ska kunan tänka fritt :D

Tack för ordet :D

2007-02-03 @ 18:14:21
URL: http://www.bambii.blogg.se
Postat av: Petra

Nej, du missförstod mig. Föräldern är inte ouppfostrad, utan ouppfostraNde. D.v.s. att föräldern inte uppfostrar sina barn på ett sätt som barnet behöver. Barn skall absolut ta ansvar för sina egna handlingar, men någonstans måste denna ansvarskänsla och moral komma ifrån. Då är det viktigt att föräldrar står upp för sina barn och vill dem väl - samt visar dem hur man skall bete sig exempelvis i skolan. Vi måste igen kunna bygga upp en skola där barnen kan känna sig både trygga och få en möjlighet att lära sig något, och detta klarar inte pedagogerna av själva tyvärr. Då är det bra att ha ett dylikt kontrakt, även om just detta exempel är i drastiskaste laget, för att visa för barnen att mamma och pappa tar ställning och förväntar sig ett visst beteende tillbaka. Av erfarenhet vet jag också att kontrakt fungerar bra för elever, de får en känsla av att vara betydelsefulla och ha viktiga åsikter, då även de, precis som vuxna, kan skriva kontrakt om viktiga saker som rör deras vardag. Funkar även i hemmet, ex plocka undan efter sig (om det nu inte funkar annars vill säga). Peace out.

2007-02-03 @ 19:50:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

bambiiii
Trackback