The winner takes it all.

image359


  / och jag är  snövit med mer pigment hihihihi!!!!

Kommentarer
Postat av: Ahå

svar: Wohoo, tack för ditt bidrag, och lycka till ;)

Postat av: VintageRetroPrinsessa

Ahå : Tak och bocl lingon skock ;)

2008-01-28 @ 14:34:50
URL: http://www.bambii.blogg.se
Postat av: Anna

Du behöver för faan inte se yngra ut - du är ju vacker som en dag ;)

2008-01-28 @ 14:38:38
URL: http://hockeyfruns.blogg.se
Postat av: t0tta

Kommentarer är kul alltså.. men ärligt talat så kan jag inte greppa vad du vill ha sagt riktigt *skratt* Kalla dem vad??
------------------

"Jag kallar dom kalla vad du vill dom bollar annars e
man ju
typ rasist hahahah ;)"

2008-01-28 @ 15:21:15
URL: http://t0tta.blogg.se
Postat av: t0tta

HAHAHAHAHAHA, NU fattade jag.. Hehe jag har alltid hävdat och kommer fortsätta med det, att OM det ska vara rasistiskt, så måste det vara negativs.. Och det FINNS inget negativt med negerbollar.. Alltså kan det omöjligt vara rasistiskt =)

2008-01-28 @ 15:36:23
URL: http://t0tta.blogg.se
Postat av: VintageRetroPrinsessa

Anna : Tssss ;)

Totta
: skrev nyss ett till svar ;)

ToTta i gen . hahahhaha exxakt min mening ;)

Ha en bra dag med bollarna ;)

2008-01-28 @ 15:39:51
URL: http://www.bambii.blogg.se
Postat av: Anonym

Jag är emot ordet negerboll. Jag rent av hatar det. Varför säger man inte bara chokladboll? Neger, en nedlåtande benämning från slavhandelns tid på mörkhyade afrikaner, ska det appliceras på en delikatess i caféer? Det hela blir lätt patetiskt när man bryter ner det på det sättet. Jag menar, liknar man andra delikatesser eller maträtter vid folkgrupper? Givetvis kan man om en maträtt säga att den är dansk, skånsk eller norrländsk, men det är en helt annan sak. Dels handlar det då bara om att maträtten härstammar från just den matkulturen, dels finns det ingen negativ laddning i att ange ett geografisk område.



Det är lätt att förstå varför chokladboll av vissa kallas för negerboll. Den är just svart. Svarta, som under kolonialtiden ansågs vara en lägre stående, djurisk och sinnesslö människa, gestaltas av ett klotformat bakverk med mörkbrun färg. Det behövs inte särskilt mycket fantasi för att dra något rasistiskt skämt om negerbollar. Vi rika vita männniskor i i-länderna köper inte svarta slavar från Afrika som våra förfäder i kolonialmakterna gjorde. Vi har insett att det kanske inte var så värst snällt, när allt kom omkring. Istället bakar vi klotformade bakverk och drar paralleller till en svunnen tid med rutten människosyn.



Jag söker på chokladboll på Wikipedia.

"Chokladboll är ett litet klotformat bakverk. Om det rullas i kokos kan de även kallas kokosboll, men detta ord används även för skumbollar (som i Göteborg kallas kokosmunkar). Ett äldre namn på bakverket är negerboll."



...



Ett konditori i Sjöbo som kallade bakverket negerboll anmäldes 2003 till Ombudsmannen mot etnisk diskriminering (DO). Granskningen lades ned på grund av att anmälaren inte personligen blev kränkt. En brasklapp lämnades dock om att namnet inte bör användas, eftersom det är "föråldrat [och kan lätt förknippas med] slaveri, förtryck och brist på respekt för människors lika värde."



Sunes sommar är en film som varenda svensk verkar ha sett. Det är en riktig klassiker, en svensk filmsuccé om den typiskt svenska familjen på semester. Pappa Rudolf är snål på ett ganska ocharmigt vis. En dag på stranden blir han fruktansvärt sugen på en kopp kaffe. Han beger sig till strandcafét, som visar sig vara helt folktomt. Rudolf får syn på kaffebryggaren och ska just sno åt sig en kopp kaffe när ett gäng mörkhyade basketspelare gör entré. När en av basketspelarna frågar vad bakverken heter, pekandes på chokladbollarna, hamnar Rudolf i en inre konflikt med sig själv. Svaret är enkelt; för Rudolf är det negerbollar. Och han börjar med att nästan försäga sig. Sedan inser han ordets laddning och ljuger att de heter "wienerbroads". För inte kan man säga något så fult som negerbollar, det vore ju en ren kränkning.



Rudolf får här ta på sig gestaltningen av den lite typiska svenska mentaliteten. Man ska alltid försöka vara alla till lags, vara ärlig, uppriktig, men samtidigt lite tillbakadragen, tystlåten och försiktig i möte med främlingar. Det ofta inskränkta svenska samhället visar här upp en mindre smickrande sida. Rudolf är som vilken svensk 40-årig man som helst, och han agerar som vem som helst skulle ha gjort. Rudolf är konflikträdd och ljuger för att slippa problem, dessutom vill han bara fly därifrån med det stulna kaffet. Rudolf är ingen fanatisk rasist, han är bara stereotypen för den svenska flerbarnspappan i 40-årsåldern. Då, 1993, precis som 2009, innefattar ofta den stereotypen en viss distans till främmande etniciteter.



Negerboll är föråldrat och dessutom ett rasistiskt uttryck. Jag säger inte att alla som använder ordet negerboll är fullfjädrade rasister, men att alla likväl borde tänka sig för hur man egentligen uttrycker sig. Kan vi inte tillsammans försöka arbeta för ett lite modernt och humanistiskt 2009? Är det inte dags att lägga de smygrasistiska undertonerna bakom oss?



Vår integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni har uttryckt sig väldigt slagfärdigt om användandet av ordet neger:



"Anledningen till att vi i Sverige fortfarande har en diskussion om ordets vara eller icke vara – som man i andra västerländska länder kommit långt bortom – beror nog på svenskars svårighet att se Sveriges roll i det historiska sammanhang där rasismen spelat en central roll. Sverige som övriga Europa var en del av brotten mot Afrika. Både drottning Kristina och Gustav III bedrev handel med slavar och svenska vetenskapsmän var mycket aktiva när det gällde att förse det koloniala projektet med en vetenskaplig plattform ända från Carl von Linnés dagar fram till 1900-talet och det rasbiologiska institutet i Uppsala.

Varför reagerar svarta bara när det är vita som använder ordet neger, undrar många. Det beror på att det i vår värld som domineras av vita är ett privilegium att vara vit och en belastning att vara svart. Att vara vit ger till exempel företräde till arbets- och bostadsmarknaden, det innebär att man lättare får lån i bank och har svårare att dömas för brott. Vitheten ger alltså företräde på mörka människors bekostnad och därför reagerar afrikaner när vita kallar oss vid ett rasistiskt skällsord.



En del gillar att hävda att de inte alls menar något illa med användandet av ordet och att de har all respekt för svarta. Det är inte sant, och det visar sig när personen upplyses om att svarta ser ordet som stötande. Då kommer försvarstalen: ”jag har alltid sagt så här”, ”jag menar ju inget illa med det”. Dessa personer har absolut ingen respekt för afrikaner. Svarta har aldrig själva kallat sig negrer. En neger är en degraderad, sinnesslö, lägre stående människa och att kalla någon neger och inte mena något illa med det är att likna vid att spotta någon i ansiktet och inte mena något illa med det."



Källa: Folkpartiet.se

2009-02-17 @ 02:02:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

bambiiii
Trackback