- Piroger

Piroger passar perfekt att ta med sig på soliga urflykter ute med kidsen .
Kan ätas kalla som varma.
500 gram färsk spenat
250 gram keso
i ägg.
Till pirog degen behöver du :
3 dl mjölk ( kan man ha i soya mjölk eller havre mjölk )
25 gram jäst .
i tsk salt
6 1/2 dl vetemjöl men här kan man välja att grövre mjöl tex rågsikt det älskar barnen med :).
Sen blir dom mycket nyttigare .
Välj gärna fairtrade / ekologiska produkter :)
Och så här gör man :
1. Deg: Värm mjölken till 37°. Rör i olja, salt och smulad jäst. Arbeta in mjölet. Arbeta kraftigt till en slät deg i 5 minuter med köksmaskin eller 10 minuter för hand. Jäs övertäckt till knappt dubbel storlek i 40 minuter.
2. Riv spenaten i mindre bitar. Rör ihop spenat, keso och ägg. Dela degen i 16 bitar. Kavla ut varje bit till en tefatsstor rundel. Lägg fyllningen i en klick på mitten. Vik upp degen runt fyllningen och nyp ihop.
3. Jäs pirogerna ca 30 minuter på plåten. Värm under tiden ugnen till 225°. Pensla de färdigjästa pirogerna med uppvispat ägg. Grädda i 10-15 minuter tills de har vacker färg.
Perfekt att fylla frysen med och givetvis kan man variera innehållet till det som tilltalar en själv :).
I dag blir det inget bak av dessa med jag ska baka kanelbullar med kidsen :)
Ingen takar väl nej till ekologiska kanelbullar en lördag ?
Käääärlek .
